НОВИЙ ГОТАРДСЬКИЙ ТУНЕЛЬ

НОВИЙ ГОТАРДСЬКИЙ ТУНЕЛЬ — НАЙДОВШИЙ У СВІТІ 111-КІЛОМЕТРОВИЙ ЗАЛІЗНИЧНИЙ ТУНЕЛЬ ПІД СКЛАДНИМ, З ГЕОЛОГІЧНОЇ ТОЧКИ ЗОРУ, БОСФОРОМ БУЛО ПРОБУРЕНО ЛИШЕ ЗА 26 МІСЯЦІВ ДЛЯ МЕТРОПОЛІТЕНУ В МІСТІ ДОХА. МИ ЗАВІТАЛИ ДО КОМПАНІЇ HERRENKNECHT - ВСЕСВІТНЬОГО ЛІДЕРА В ГАЛУЗІ МЕХАНІЗОВАНОГО ТУНЕЛЕПРОХІДНОГО ОБЛАДНАННЯ.

 

Вже біля входу на підприємство відвідувач натрапляє на виставлені у вітрині результати випробувань свердл із Північної Кароліни і Куала-Лумпур, юрський вапняк із Швейцарії та граніт із Сінгапуру. Ці матеріали створюють проблеми і, тим самим, висувають екстремальні вимоги технологіям Herrenknecht. Поряд у фойє: світлини Ангели Меркель, Ґергарда Шрьодера або Горста Келера, де поруч з видатними політиками завжди Мартін Герренкнехт. Кожна світлина — свідоцтво успішного завершення того чи іншого проекту. Компанія Herrenknecht AG розробляє й виготовляє тунелепрохідні машини для всього світу. Довжина цих машин, інколи, сягає понад 100 м, а потужність майже 6000 к. с.. За їх допомогою не тільки пробивають штольні та тунелі в твердій гірській породі або в змішаному, дуже вологому ґрунті, але й одразу ж створюють контури труби тунелю. Тунелі для подачі та відведення комунікацій від 0,1 м — або транспортні тунелі до 18 м. У планах компанії ще більші розміри.

L 17539 fs 066 highres d3
Gotthard Base Tunnel

МАШИНА ПІДДАЄТЬСЯ КЕРУВАННЮ, АЛЕ ГОРА - НІ

«Ми постійно розширюємо межі можливого разом із нашими клієнтами та всіма учасниками проекту», — розповідає Штефан Йєке (Stefan Jäke). В компанії Herrenknecht він відповідає за ведення проектів і керує центром замовлень. «Першокласне обслуговування - наш найвищий пріоритет. Ми завжди супроводжуємо клієнтів під час виконання проекту і до його успішного завершення». Кожна бурова тунелепрохідна машина повністю збирається, вводиться в дію, випробовується. Потім приймається клієнтом, демонтується і перевозиться в блоках, що важать тони, на місце експлуатації. «Наші клієнти зацікавлені не тільки в бурінні отворів. Треба також подбати і про оточуючий простір», — доповідає Штефан Йєке. Коли створюється таке чудовисько, хочеться дізнатися, на що воно здатне — і Йєке посміхається: «Машини спеціально адаптуються під відповідні геологічні умови, тож залишаються унікальними екземплярами, розробленими під конкретний проект». Тож, все залежить від гори або від ґрунту».

СТИСЛА ІНФОРМАЦІЯ ПРО HERRENKNECHT AG

Фірма Herrenknecht з баденського міста Альманнсвайер, в якій працює приблизно 5000 робітників, вважається лідером у галузі тунелепрохідного обладнання. Підприємство постачає в усьому світі найсучасніші бурові тунелепрохідні установки різноманітних діаметрів — від 0,10 до 19 м — для будь-яких будівельних ґрунтів. У посиланнях на Herrenknecht згадується понад 3100 проектів, виконаних у різних кутках світу, для будь-яких сфер застосування: метрополітен, залізниця, дороги, об’єкти загального користування, гідроенергетика, трубопроводи, гірництво і геологорозвідка.

Gotthard Base Tunnel

МЕТА: МАШИНА, ЯКА НІКОЛИ НЕ ПРОСТОЮЄ

Історія компанії Herrenknecht — це історія успішного розвитку від гаражного підприємства до гравця глобального ринку. Майже 40 років тому фірму заснував інженер з машинобудування Мартін Герренкнехт (Martin Herrenknecht). Перші машини навіть носили його ініціали: MH1, MH2, MH3. Остання з них – це машина великого діаметру S-1068. «Це означає, що ми зробили понад 1000 таких машин», — пояснює Штефан Йєке. Кожна для свого завдання: «Одна повинна витримувати тиск води в 15 бар, в той час як інші сконфігуровані для безпечного проходження будівельних ґрунтів, які ще 10 років тому вважалися непрохідними». Кожне окреме рішення може покривати широке коло завдань. Незліченні кубічні метри ґрунту переміщуються щохвилини, поряд з різними валунами вздовж шляху. Все рухається. "Це створює величезні вібрації, особливо при бурінні твердих порід каменю, не кажучи вже навіть про "нормальні "умови". Всі компоненти, які ми використовуємо, повинні витримувати це". Спільним знаменником для всього є надійність. Це стосується також компонентів. Тому в субпостачальники обирають надійних партнерів з якісною продукцією. Гуртовий магазин професійного електрообладнання Friedrich Streb постачає компанії Herrenknecht компоненти для цих екстремальних сфер застосування. Серед них такі рішення від Lapp, як з’єднувальні кабелі та лінії керування ÖLFLEX, шини передачі даних UNITRONIC і ETHERLINE, а також різьбові з’єднувачі SKINTOP і SKINDICHT або штекерні з’єднувачі EPIC. Так як бурова машина рухається далеко вглиб гори, EPIC H-BE роз'єми були з'єднані з корпусами і інстальовані через кожні 50 метрів. Для Herrenknecht, Lapp розробив спеціальний кабель для системи крана, розташованого в задній частині тунелю бурової машини. У нормальному режимі роботи цей кран управляється за допомогою безпровідного пульта дистанційного керування. Якщо це не вдається, кран повинен працювати через кабель аварійного управління. Зовнішня оболонка кабелю повинна витримувати високі механічні навантаження. Спеціально для таких випадків, в Lapp розробили комбінований особливо гнучкий кабель Profibus.

Зліва направо: Міхаель Уфгайль (Michael Ufheil), Штефан Йєке (Stefan Jäke), Петер Маркс (Peter Marx), Маттіас Дірле (Matthias Dierle), Петер Брайтхаупт (Peter Breithaupt)

Зліва направо: Міхаель Уфгайль (Michael Ufheil), Штефан Йєке (Stefan Jäke), Петер Маркс (Peter Marx), Маттіас Дірле (Matthias Dierle), Петер Брайтхаупт (Peter Breithaupt)

РІШЕННЯ ВІД LAPP ДЛЯ ВНУТРІШНЬОГО ЗАСТОСУВАННЯ

«Без компетентних субпостачальників ми б не упоралися з тим обсягом робіт, який виконуємо щоденно», — переконаний Штефан Йєке. Streb сьогодні — це підприємство, на якому працює 500 співробітників в 16 місцях розташування —одне з перших виробництв з електромашинобудування Німеччини і один з десятьох найбільших в країні гуртових магазинів професійного електрообладнання середніх розмірів. «Streb, Lapp і Herrenknecht — це добре налагоджена система», — підсумовує керівник Streb Міхаель Уфгайль (Michael Ufheil) під час спільної екскурсії.

 

Які саме компоненти використовуються для розподільних шаф, систем керування, трансформаторів і каналів забезпечення 100-метрової машини - виробнича таємниця. Проте не є таємницею, чому: в конфігурації Herrenknecht-Streb-Lapp йдеться про якість. «Найважливіше сьогодні —відверта розмова одного з одним, а для цього потрібна відповідна довіра», - впевнений Штефан Йєке.

 

 

 

 

Світлини надані компаніями "Herrenknecht" та "Lapp/Maiwolf".