Borussia Dortmund

Установка сонячних панелей на даху стадіону Сигнал Ідуна Парк

Установка сонячних панелей на даху стадіону Сигнал Ідуна Парк

Фотоелектрична установка на даху стадіону в Дортмунді 

 

Технологіям генерації чистої енергії знайшли застосування в спортивній індустрії. Незважаючи на те, що останнім часом темпи розвитку сонячної енергетики знизилися, розумні рішення, які забезпечують максимальну надійність та ефективність, користуються все більшим попитом. Lapp Group вже досягла значних успіхів на ринку сонячної енергетики. Підтвердженням цьому стали проекти на стадіонах  Signal Iduna Park у Дортмунді  та Erdgas Sportpark у Халле (Німеччина). Енергоживлення майданчиків реалізовано за допомогою фотоелектричних систем. Використання продукції Lapp у проектах, а саме спеціальних розгалужувачів SOLAR, дозволило раціоналізувати кабельну розводку, знизити витрати, в як результат скоротити термін окупності в цілому.

  

На даху стадіону ФК «Borussia» у Дортмунді компанією Q.Cells SE встановила 8800 тонкоплівкових сонячних модулів Q.SMART загальною потужністю 924 кВт/пік. Дана система здатна генерувати до 810 тис. КВт/год на рік. Для порівняння, цього обсягу цілком достатньо для обслуговування 215 житлових будинків. На прохання замовника для більш надійного з'єднання модулів, Lapp Systems розробила та виготовила, У-образні розгалужувачі з інтегрованою або зміною системою захисту від перевантажень. Максимальна відстань між точками з'єднання становить 10,6 м. Довжина кожного відгалуження - 20 см. Система захисту кріпиться до стрінгу та таким чином підключається до панелі. Перевагою є те, що вона підключена індивідуально, а значить спрощується її технічне обслуговування та заміна. Енергетична потреба стадіону Erdgas Sportpark - 525 кВт/пік, яку покрили 5094 тонкоплівкових модулів Q.SMART. Тут також стали незамінними У-образні розгалужувачі з інтегрованим захистом.

 

На сьогодні розгалужувачі доступні у двох конфігураціях: Т- та У- образні. Вибір залежить від типу кабелю в стрінгах. Стандартним кабелем для застосування у сонячних системах є кабель - ÖLFLEX® SOLAR XLR завдяки своїй стійкості до теплових та механічних навантажень. Кабель демонструє високу ефективність у межах температурного діапазону від -40°C до + 120°C. Більше того, він відрізняється високою зносостійкістю в будь-яких погодних умовах, а матеріал ​​ізоляції, стійкий не лише до погодних впливів, але і до УФ-випромінювання.

 

У загальній кількості на стадіоні в Дортмунді використано 160 розгалужувачів та 640 систем захисту від перевантаження, а для їх підключення використано 6 км кабелю ÖLFLEX® SOLAR XLR.

 

Lapp Systems відмічає зріст попиту на розгалужувачі, оскільки вони забезпечують відчутні економічні вигоди. Їх використання може зменшити до 60% обсягів закупівель кабелю.  Попит на інтегровані системи захисту також зростає, навіть незважаючи на те, що вона трохи дорожче, ніж діоди. Їх основними перевагами є ​​висока ефективність роботи тривалий час та відсутність прив'язки до направлення струму. Як показала практика, такі характеристики значно зменшують аварійні випадків.

 

Werner Becker, генеральний директор компанії Lapp Systems коментує: «При роботі з нашими клієнтами ми завжди прагнемо розробити найбільш ефективне рішення з погляду продуктивності та надійності. Основною характеристикою розгалужувачів є оптимальне співвідношення продуктивності, ціни і якості».