Central Market

Central Market у загальній архітектурній концепції Абу-Дабі

Central Market у загальній архітектурній концепції Абу-Дабі

Лінія горизонту Абу-Дабі, столиці ОАЕ, значно видозмінюється, набуваючи нових обрисів. У самому центрі міста розгорнулося будівництво раніше небачених масштабів. Найбільша девелоперська компанія Близького Сходу «Aldar Properties» під керівництвом провідного британського архітектора Нормана Фостера (засновника компанії «Foster & Partners») зводить новий комплекс Central Market. Територія, відведена під об'єкт, займає більше 5 га. Об'єкт ідеально впишеться в загальну архітектурну концепцію Абу-Дабі, представляючи собою три хмарочоси. Перша вежа Domain Tower сягне 381 метр та стане найвищою будівлею в Абу-Дабі. Друга - Trust Tower вже зведена на 278 метрів заввишки. Її будівництво на сьогодні завершено. Третя - Hotel Tower, запланована 65 метрів висотою, в якій будуть розташовані апартаменти бізнес-класу. За задумом проектантів, Trust Tower оснащена двома інноваційними системами обслуговування фасаду. Вони призначені полегшити процеси очищення, технічного обслуговування та ремонту будівлі. Надійне підключення всіх елементів системи забезпечила продукція Lapp Group.

 

Система обслуговування являє собою рейковий канал, встановлений по периметру будівлі від самим її дахом. Ним мають рухатись каретки. Вся складність проекту полягає в тому, що фасад Trust Tower хвилеподібний, а її дах нагадує поперечний переріз кабелю, зрізаного під кутом 50°. Враховуючи нестандартну конструкцію вежі, компанія «Manntech», провідний німецький постачальник систем обслуговування фасадів, була змушена розробити індивідуальний проект.  Одним з найважливіших вимог інвесторів було максимальне маскування кранів, які необхідні для фіксації каналів. На їх думку, вони можуть зіпсувати панорамний вид на Перську затоку з фешенебельних апартаментів.

Будівництво Trust Tower

Будівництво Trust Tower

Електропостачання системи очищення здійснюється за допомогою кабелю ÖLFLEX® CLASSIC 130 H, що не містить галогену. «Очевидно, що з точки зору пожежної безпеки у нас були найвищі вимоги до кабелю», говорить Маркус Греппмаен. ÖLFLEX® CLASSIC 130 H є вогнестійким відповідно до IEC 60332-1-2 і не поширює горіння при прокладці у пучках згідно стандартам IEC 60332-3-24, IEC 60332-3-25. Кабель широко використовується в місцях великої концентрації людей, наприклад, на вокзалах, в аеропортах та у громадських будівлях.

 

Загалом у башті Trust Tower було встановлено 9 гідравлічних двигунів, які використовуються для переміщення кареток по рейках, для їх нахилу, обертання, а також для контролю. Для підключення виконавчих механізмів, що необідні для управління та контролю руху кареток по рейках, використаний кабель ÖLFLEX® SERVO FD 796 CP. Навіть під час переміщень на високій швидкості, кабель LAPP демонструє чудову ефективність. Кабель класу ÖLFLEX® SERVO FD 796 CP може прокладатися навіть у рухомих кабельних ланцюгах з прискоренням до 50 м / с ² та швидкістю до 5 м/с на відстанях до 3 м. Час прискорення та гальмування були скорочені. Таким чином, кабель заощаджує час відведений на монтаж та збільшує продуктивність системи в цілому, а також вирізняється серед аналогів довгим терміном експлуатації та компактними габаритами. Завдяки низькому вмісту поліолефіну в ізоляції кабелю гарантована надзвичайно висока діелектрична стійкість. ÖLFLEX® SERVO FD 796 CP не містить галогенів і не поширює горіння. В рамках проекту замовнику були надані сертифікати відповідності кабелю стандартам UL AWM, CSA AWM і VDE.

Монтаж системи обслуговування фасаду на вежі Trust Tower

Монтаж системи обслуговування фасаду на вежі Trust Tower

ÖLFLEX® CLASSIC 400 P та його екранована версія - ще одні стандарті позиції номенклатури LAPP, які були використані у проекті. Кабель задіяний для підключення датчиків, адже вирізняється високою надійністю передачі сигналів. «По суті, ми використовуємо кабель LAPP на всіх ділянках, де є необхідність у невеликому пересуванні. Висока механічна міцність забезпечує тривалий термін експлуатації», говорить Маркус Греппмаен.

 

Центральна контрольна панель контролює запуск кареток. Її розводка виконана монтажним проводом H07V-K виробництва Lapp Group. Особливо гнучкий кабель передачі даних UNITRONIC® FD CP plus підключає рухомий імпульсний пристрій кодування. Його основна функція - запис відстані, напрямку та положення каретки. В цілях безпеки, центральна контрольна панель оснащена моніторинговим пристроєм, який зупиняє каретку в разі виникнення непередбаченої ситуації. Каретки встановлюються за допомогою двох сталевих тросів, які можуть витримувати навантаження до 1200 кг. Система обслуговування фасаду створювалась у центральному офісі «Manntech» у Баварії (Німеччина), а для її установки залучалась субпідрядна компанія.

 

Введення в експлуатацію фасадної системи відбулося наприкінці 2013 року. Наразі ведеться робота над наступним великим проектом. Компанія «Manntech» розробляє систему фасадного обслуговування для вежі в Шанхаї висотою 623 м. Це буде друга за висотою будівля у світі після Burj Khalifa (828 м) у Дубаї.