ІННОВАЦІЇ - СПРАВА, БЛИЗЬКА ДО СЕРЦЯ

Георг Ставовы (Georg Stawowy)
Член ради директорів по технологій та інновацій в LAPP Holding

Георг Ставовы (Georg Stawowy) Член ради директорів по технологій та інновацій в LAPP Holding

Тема інновацій глибоко закріплена в ДНК LAPP. Але вимоги клієнтів зростають, а технології швидко розвиваються. Георг Ставови (Georg Stawowy), член ради директорів по технологій та інновацій в LAPP Holding, каже: «Як і вся наша галузь, наш інноваційний процес повинен був змінитися». Час для чогось нового ».

Інновації, створення чогось нового і успішний маркетинг створюють навколо продукту хайп. Жодна компанія, жоден продукт і жодна послуга не може обійтися без I-слова (I - Innovation, англ. - інновація). Десять років тому термін був менш модним. У той час компанії були більш зосереджені на питаннях ощадливого управління і виробництва, тобто оптимізація витрат на продукти і процеси. Але не кожен, хто говорить про інновації, дійсно є новатором, і сьогодні галузь перебуває в положенні, коли зерна відділені від плевел, і показує, які компанії дійсно є інноваційними, а які тільки стверджують про це. Новатор - це не той, хто вривається в творчість, а той, хто створює нову додаткову цінність для клієнта.

Справедливості заради, потрібно розрізняти товари народного споживання і бізнес B2B (оптова торгівля). Наприклад, виробникам смартфонів потрібно винаходити свої продукти щороку, тому що життєвий цикл продукту короткий. З технологією сполучних зв'язків, в якій LAPP був успішним протягом 60 років, все інакше. Життєвий цикл продукту довгий, багато продуктів залишаються в програмі роками.

«Наші клієнти не вимагають постійно винаходити велосипед, але вимагають надійного виконання норм, стандартів і вимог застосування», - пояснює Георг Ставови, член ради директорів по технологій та інновацій в LAPP. Таким чином, на плечі LAPP припадає значна частка продажів з продуктами, що існували роками і десятиліттями.

Інноваційність як фундаментальна цінність

Чи означає це, що інновації не мають відношення до LAPP? Навпаки: «Інновації завжди були важливі для нас, що підтверджується нашою філософією компанії, яка давала нам орієнтири на багато років», підкреслює Ставови. «Інноваційний» - це одна з чотирьох основних цінностей, і, врешті-решт, це фактично ще один аспект «орієнтованості на клієнта»: для LAPP створення інновацій означає розуміння клієнта, розміщення його в центрі пропозиції послуг, а також постійний пошук нових і кращих рішень під їхні вимоги.

Приклад цього: в каталозі LAPP є кабель, який може витримувати температуру до 100 ° C. Якщо клієнту зараз потрібен саме цей кабель, але для температур до 125 ° C, оскільки вони змінили свою концепцію приводу, інженери LAPP розроблять нову пластикову формулу для оболонки кабелю . Коротше кажучи: клієнт отримає свій кабель для більш високих температур. Інновація часто означає розробку рішення для конкретної проблеми.

«LAPP позиціонує себе як компанія, яка розуміє інтереси клієнтів, це відрізняє нас від конкурентів, які просто продають товари за каталогом, - каже Ставови. Наші конкуренти часто навіть не знають споживачів цих продуктів, наприклад, тому що в них залучений виробник, або продукти продаються виключно через оптовиків або роздрібних продавців ».

Костюм, сорочка і взуття в одному магазині

Однак в LAPP інноваційна діяльність стосується не тільки окремих продуктів, а й вивчення асортименту для групи клієнтів. Для цього LAPP застосовує принцип мінімально життєздатного асортименту, заснований на ідеї мінімально життєздатного продукту. За аналогією з цим, припустимо, ви запрошені на весілля і терміново потребуєте в новому костюмі, підходящої сорочці і, якщо можливо, краватці. Отже, ви шукаєте магазин модного одягу, в якому ви можете купити костюм, сорочку і краватку - це мінімальна життєздатна номенклатура для вас, тобто мінімальна пропозиція, яке може дати вам магазин, щоб ви могли розглядати покупку в ньому. Якщо там немає сорочок, вам доведеться піти в інший магазин, але у вас немає на це часу. Вам байдуже, що в магазині продаються хустки і взуття, тому що вони вам зараз не потрібні.

Зростання темпів інновацій

Подальші завдання виникають через глобалізацію і високих очікувань клієнтів на різних ринках - це змушує «колесо інновацій» обертатися ще швидше. Компанія здатна впоратися з цим завдяки глобальному охопленню і розподілених ресурсів розробки, які не тільки розуміють місцевих клієнтів, але й об'єднані в мережу і скоординовані в масштабах світу. За словами Ставови, LAPP не просто чекає від клієнта його проблему. «Скоріше, ми в рівній мірі дивимося на технологічні розробки, які в першу чергу роблять можливими нові рішення». Довгий час LAPP приділяла менше уваги цій технології, ніж ринковий попит. Проте, вимога бути технологічним лідером також включає в себе визначення важливих технологічних тенденцій ще до того, як клієнти будуть запитувати відповідні продукти. Важливими для виявлення і оцінки нових технічних можливостей і їх потенціалу є технологічний радар і «Консультативна рада з інновацій LAPP» з відомими незалежними експертами.

LAPP зробив багато в області інновацій в останні роки. Через це виникла потреба в змінах в управлінні інноваціями. Компанія продовжує практикувати класичний Stage-Gat принцип. Інноваційний проект проходить певні етапи зрілості і в кінці кожного етапу перевіряються цільові критерії, а потім вирішується, слід продовжити проект або припинити його. Stage-Gate принцип як і раніше має свій сенс і відмінно працює в процесі поступового розвитку продуктів, які є частиною основного бізнесу і де ефективність у розвитку має першорядне значення.

Закріплення інноваційного процесу для прогресивних тем

В кількох недавніх проектах процес Stage-Gate системи досяг своїх меж. Два приклади - інновації «Хмарна маркування» і «Обслуговування за технічним станом» [см. «Кожній мрії потрібно своє місце», Гвідо Еге]. Ці обмеження особливо очевидні в перетворюють інноваціях, тобто в продуктах, рішеннях або послуги, які знаходяться за межами основного бізнесу. Перш за все, Stage-Gate принцип не підходить для радикальних або навіть руйнівних інновацій, де технічне рішення і бізнес-модель ще не ясні на початку. Однак кількість таких нововведень зростає, по крайней мере, для LAPP. В майбутньому LAPP буде все частіше пропонувати рішення проблем, для яких поки не існує усталеного рішення.

Для LAPP це понесе наступні наслідки: «Ми розробили новий інноваційний процес для перетворюють інновацій», - каже Георг Ставови. Він був введений на початку 2019 року і тепер повинен проявити себе по частинах в повсякденному житті. Творчість і ефективність повинні врівноважувати один одного. З іншого боку, за словами Ставови, компанія повинна працювати над культурою і розумінням інноваційного менеджменту. «Інновації стосуються не стільки продукції, скільки всього, що ми робимо. Ми повинні вимагати і жити культурою творчості, відкритості і помилок. І з іншого боку, ми повинні заохочувати дисципліну, чітке лідерство і критичне мислення, щоб воно не просто залишалося «швидко провалюватися», а й «швидко вчитися». «Це відношення також впроваджується в компанію завдяки новому баченню інновацій.

Ставови переконаний, що основні компетенції повинні розвиватися органічно зсередини організації. «Ми не вважаємо, що швидка-швидка шлюпка, яка не має зв'язку з «материнським кораблем», є найкращим способом досягнення наших цілей, тому що в кінцевому підсумку повинно бути ясно: інновації стосуються всіх і повинні визначатися різнобічним персоналом, а не просто невеликою групою лідерів думки ".