Конектор EPIC® для виробництва макаронних виробів

Успішне виконання індивідуального замовлення

У виробника обладнання для виготовлення макаронних виробів виникла необхідність використання кабелів зі штепсельними конекторами замість постійно під'єднаних. Тому, у відповідності до особливих вимог замовника, компанія LAPP розробила конектор зі спеціального мідного сплаву.

Звичайно, можна готувати макаронні вироби власноруч, але ж набагато простіше купити їх в супермаркеті, щоб в будь-який момент простягти руку до кухонної шафи та кинути їх у киплячу воду. Але для тривалого зберігання у пакуванні важливо добре висушити їх. Після перемішування суміші води, клейковини та пшениці твердих сортів формуються макаронні вироби. Далі вони потрапляють до сушильного приміщення заввишки 6 метрів і завдовжки 20 метрів, де спагеті та довга локшина звішуються зі спеціальних тримачів за температури від 100 до 130 °C. Цей процес може впливати на якість продукції: чим він довший, тим краща якість, але, відповідно, вища ціна. Більшість макаронних виробів висушуються протягом, приблизно, трьох годин.

Багато гарячого повітря

Вентилятори на стелі великого сушильного приміщення забезпечують рівномірне надходження гарячого повітря. Раніше двигуни цих вентиляторів під'єднувалися до мережі живлення за допомогою неізольованих кінців кабелів, які кріпилися гвинтами в клемах. Але цей метод має свої недоліки. Навіть досвідченим електрикам потрібен час для під'єднання одного вентилятора, а в кожній сушильній системі їх багато. Менш досвідчені потребують ще більше часу й можуть переплутати дроти. Також існує ризик виходу з ладу обладнання із необхідністю його заміни, при цьому година простою у великих сушильних системах означає кілька тонн продукції, що втрачається.

Саме тому один із замовників продукції компанії LAPP вирішив використовувати конектори EPIC® для під'єднання своїх вентиляторів. Ця компанія є одним із провідних світових виробників обладнання для виготовлення макаронних виробів, а її найбільші машини можуть повністю зайняти велике виробниче приміщення. Для наступного покоління обладнання компанія вирішила використовувати конектори, які забезпечуватимуть швидке та правильне під'єднання та оперативну заміну вентиляторів. Перша спроба з використанням звичайних конекторів виявилася невдалою, оскільки вони не змогли довго витримувати хімічне та теплове навантаження. На відміну від багатьох інших виробничих процесів у харчовій промисловості, обладнання для виготовлення макаронів не обов’язково повинно витримувати агресивні засоби чищення. Проте під час сушіння з продукції випаровується молочна кислота, яка може спричиняти корозію поверхні. Звичайні конектори з корпусами, виготовленими з литого цинку, не є придатними для використання в такому середовищі, навіть із захисним покриттям.

Довговічність і невисока вартість

Для використання у виробництві макаронних виробів компанія LAPP розробила конектор, виготовлений зі спеціального мідного сплаву.

Для використання у виробництві макаронних виробів компанія LAPP розробила конектор, виготовлений зі спеціального мідного сплаву.

Компанія LAPP - провідний розробник інтегрованих рішень зі з'єднання на світовому ринку. Інженерів компанії LAPP було запрошено відвідати підприємство одного з виробників макаронних виробів для ознайомлення з роботою його сушильних систем і розробки пропозицій для нового метода під'єднання вентиляторів. Замовнику було потрібне прагматичне рішення, яке забезпечує достатню стійкість до вологого кислотного повітря в сушильному приміщенні й при тому з невисокою ціною. Звичайні рішення не забезпечували достатню стійкість, а конектори із нержавіючої сталі - занадто дорогі.

Інженери компанії LAPP знайшли оптимальний варіант - використання спеціального мідного сплаву, що витримує необхідні температури й одночасно його достатньо легко обробляти механічно. Тому вартість конектора з такого матеріалу не є набагато вищою за вартість звичайного. Оскільки конектори не контактують безпосередньо з макаронними виробами, немає потреби обов'язково використовувати матеріали, схвалені для використання в харчовій промисловості Федеральним управлінням США з нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA). Також вони чистяться механічним методом, без використання води або хімічних засобів для чищення.

Можливим альтернативним матеріалом із необхідною хімічною стійкістю міг бути пластик. Проте пластикові корпуси без покриття не захищають від електромагнітного випромінювання. Замовнику було необхідне використання двигунів із керованою швидкістю обертання, які потребують екранованих кабелів, а більшість пластикових матеріалів не мають достатньої механічної стійкості, що важлива для забезпечення герметичності з'єднання протягом багатьох років використання обладнання. Мідний сплав виявився ідеальним компромісним варіантом, адже він забезпечував постійну хімічну стійкість проти молочної кислоти, добрі характеристики з екранування електромагнітного випромінювання та механічну стійкість. Такі конектори є трохи дорожчими за звичайні, але значно дешевші ніж аналоги з нержавіючої сталі. Для порівняння: конектор із нержавіючої сталі коштує від трьох до п'яти разів більше ніж звичайний.  «Разом із замовником ми розробили систему з'єднання та провели її ретельні випробування протягом одного року. У харчовій промисловості важливо передбачити всі можливі випадки та провести відповідні випробування», – каже Йоахім Штробель (Joachim Strobel), керівник розробки та виготовлення систем з'єднання EPIC® компанії LAPP.

Рівний і гладкий

Спеціальний мідний сплав витримує високі температури, але його механічна обробка ще залишається відносно легкою, тому вартість конектора не набагато вища за вартість звичайного.

Спеціальний мідний сплав витримує високі температури, але його механічна обробка ще залишається відносно легкою, тому вартість конектора не набагато вища за вартість звичайного.

Для запобігання накопиченню пилу, конектор EPIC® було розроблено так, щоб у нього було якомога менше країв і кутів, згідно із загальними принципами забезпечення гігієнічності конструкції. У цьому мідний сплав також забезпечує низку переваг. Він має гладку поверхню, без покриття, яке могло б відшаровуватися та падати в зону, де знаходиться харчова продукція. Порівняно з ним нержавіюча сталь має шорстку поверхню, яку можна зробити більш гладкою лише інтенсивною додатковою обробкою.

Звичайно, надійність з'єднання визначається його найслабшою ланкою, тому вона залежить не лише від конектора. Інакше кажучи, необхідно приділяти належну увагу кабелю. Якщо він є занадто тонким, або якість його поверхні є незадовільною, він може переміщатися всередині конектора, що згодом призводить до його зношення. Як і сам конектор, кабель також має витримувати механічне навантаження, дію молочної кислоти та високої температури. Компанія LAPP запропонувала кабелі із силіконовою оболонкою, які є стійкими до тваринних, рослинних жирів, олій та витримують температуру до 180 °C. Для запобігання помилкам під час збірки, LAPP рекомендує використовувати попередньо зібрані комплекти кабелів і конекторів. Для ущільнень усередині конектора був використаний найкращий матеріал із низкою сфер застосувань -  фторкаучук.

Коннектор із великим потенціалом

Замовник проводив випробування нового конектора із запатентованою формою на одній зі своїх виробничих систем протягом одного року. Після успішного випробування його було схвалено для використання. Нові конектори використовуватимуть у вентиляторах наступного покоління сушильного обладнання. «Ми бачимо великий потенціал цієї конструкції конектора для його застосування в інших процесах харчової промисловості, можливо, навіть його варіантів із нержавіючої сталі», – каже Йоахім Штробель. Він пояснює, що виробники харчового обладнання часто не знають, які засоби для чищення обладнання використовуватимуть їхні замовники. Цього не знають навіть самі виробники харчової продукції, адже за чищення обладнання зазвичай відповідають субпідрядники, котрі не завжди надають точну інформацію про речовини, якими вони користуються для цього. Але цей приклад показує, що працюючи разом із замовником, інженери компанії LAPP можуть знаходити правильні рішення.

EPIC POWER LS1