Метрополітен Осло

Гнучкість. Навіть в умовах крижаного холоду

Метрополітен Осло — це головна транспортна артерія столиці Норвегії. Для забезпечення безперебійної роботи системи оператор метрополітену обрав надійні рішення з прокладання кабелів від компанії LAPP Norway.

Головна транспортна артерія Осло — метрополітен, або T-bane. Джерело: Getty Images

Головна транспортна артерія Осло — метрополітен, або T-bane. Джерело: Getty Images

Наступна зупинка: Гольменколлен, Гракаммен або Твейта. T-bane, який щодня перевозить 268 тисяч пасажирів, вважається другою за популярністю системою громадського транспорту Осло. Скорочення «T-bane» (літера «T» у ньому означає «тунель») вже давно внесено в офіційний словник норвезької мови. Потяги рухаються шістьма лініями та зупиняються на 101 станції. Загальна довжина мережі становить 86 кілометрів. Метрополітен Осло вважається одним із найсучасніших у світі. Незважаючи на наднизькі температури (до мінус 25 °C взимку) та високу потребу в теплі для опалення, мережа споживає зовсім небагато електроенергії. Після закінчення терміну експлуатації вагонів більшість матеріалів, із яких вони виготовлені, можна використовувати повторно.

 

Оператор метрополітену виставляє жорсткі вимоги не лише до рухомого складу: тут, на Півночі, уся інфраструктура має витримувати суворі умови роботи. Це, зокрема, стосується кабелів на випрямних підстанціях, що перетворюють змінний струм, який надходить із мережі, на постійний струм для живлення потягів. Ці кабелі мають подвійну ізоляцію та є вогнетривкими. «У разі виникнення аварії надзвичайно важливо, щоби потяг міг швидко вийти з тунелю», — зазначив Ларс Нільсен (Lars Nilsen), відповідальний за реалізації продукції LAPP у Норвегії. «Тому першорядне значення для нашого клієнта, — а отже, і для нас, — має створення абсолютно надійного рішення».

 

Додатковий протипожежний захист

Саме тому ми розробили кабель складної конструкції з низкою корисних якостей. Поперечний переріз його мідної жили становить 400 мм2. Залежно від умов монтажу, через кабель одночасно проходитиме струм силою до 1270 амперів. Для забезпечення надійного протипожежного захисту провідник обкладено двома шарами мікастрічки. Крім того, провідник захищено двошаровою ізоляцією. Обидва шари мають сітчасту структуру, а отже, придатні для використання у розширеному діапазоні температур. Щоби запобігти виходу електромагнітних імпульсів, ізоляцію вкрито екранувальним шаром із поперечним перерізом 30 мм2. Верхній шар, також із сітчастою структурою, виконано з етиленвінілацетату. Кабель має товщину приблизно 44 мм і важить 4730 кг на кілометр — справжній важковаговик.

 

Кабель мусить бути вогнетривким, щоби забезпечувати живлення потягів, які досі перебувають у тунелі. Кабелі не містять галогенів і обмежують розповсюдження диму, а під час горіння не утворюють токсичних газів. Крім того, вони успішно пройшли випробування на токсичність за стандартами NES 02-713 і NFC 20-454. Це надзвичайно важливо, якщо лінію перекрито, і потяг не може вийти з тунелю. У цій ситуації потрібно швидко евакуювати з тунелю пасажирів, доки вони не надихалися диму або токсичних випарів.

 

Щоби створити це рішення, недостатньо було лише винайти новий кабель. Нам довелося також модифікувати з’єднувальний роз’єм. Ми спеціально розробили вогнестійкий роз’єм із використанням технологій офшорного сектора. Це означає, що кабелі та роз’єми, що використовуються для їхнього з’єднання, можуть витримувати дію вогню, не припиняючи постачання електричного струму в потяги.

Кабель особливої конструкції, що витримує низькі температури норвезької зими. Джерело: Sporveien Oslo.

Кабель особливої конструкції, що витримує низькі температури норвезької зими. Джерело: Sporveien Oslo.

Гнучкість навіть у крижаних умовах

Забезпечити такі властивості дуже непросто. Крім того, існує ще одна проблема — кабель має бути надзвичайно гнучким. Річ у тім, що холод у Норвегії не лише заморожує воду й морозить руки: пластмаси на ньому стають жорсткими та крихкими. «Щоби розмотати на холоді дуже жорсткий кабель, його потрібно попередньо нагріти, а це ускладнює процес монтажу», — пояснив Ларс Нільсен, відповідальний за реалізації продукції LAPP у Норвегії. Отже, нам був потрібен кабель, який згинається навіть на морозі. Наш кабель гарантовано зберігає гнучкість за температури до мінус 20 °C і має малий радіус вигину, що лише в шість разів перевищує зовнішній діаметр кабелю, без утворення на оболонці тонких поперечних тріщин ззовні вигину. Кабелі придатні до використання в діапазоні температури -40... +90 °C.

Справу ускладнює ще й те, що кабелі подекуди прокладаються старими трубопроводами, що можуть містити гравій та щебінь, об які кабель треться та навіть може застрягнути всередині конструкції. Кабелі, розроблені для T-bane, мають гладеньку поверхню з низьким ступенем тертя, а отже, прокладати їх значно простіше.

 

Невід'ємний негативний чинник

Після прокладання кабель не має захисту від впливу негативних чинників. Зокрема, у трубопроводах можуть мешкати щури, які недаремно належать до ряду гризунів. Пластикові оболонки кабелів — справжні ласощі для щурів, тож провідники потребують надійного захисту від гризунів. Для цього під верхнім шаром оболонки укладено скловолоконну стрічку, яку щурам не прогризти.

 

Усі лінії T-bane проходять через центральний Fellestunnelen (або «Спільний тунель»). Утім, із 101 станції мережі метрополітену Осло лише 17 розташовані під землею, а решта є надземними. Ззовні кабель піддається небажаному впливу ультрафіолету, але для озоностійкого матеріалу оболонки це не проблема.

 

Клієнт не міг не звернути увагу на відданість спеціалістів LAPP Norway забезпеченню якості. Нещодавно з оператором метрополітену Осло було укладено другу рамкову угоду. Для Ларса Нільсена це водночас і знак довіри, і мотивація: «Ми маємо добре попрацювати». Це означає також можливості розширеного постачання продукції. На складі LAPP у Драммені завжди є запас кабелю. «Зрештою, T-bane — критично важлива комунікація для мешканців Осло, а наш обов’язок — підтримувати його роботу».