Продукція LAPP у виробництві чистої енергії

Продукция LAPP в производстве чистой энергии

Установка сонячних модулів на Іванківській СЕС

Установка сонячних модулів на Іванківській СЕС

Сьогодні в усьому світі альтернативна енергетика набирає обертів. Одним з найбільш популярних способів отримання «чистої енергії» є перетворення сонячної енергії в електричну. За останні 5 років сукупна потужність сонячних електростанцій зросла на 600%. Україна активно приєдналася до «світового буму» тільки останні 3 роки. Тим не менш, за цей час наша країна стала одним з найперспективніших і швидкозростаючих ринків сонячної енергетики в Європі.

 

Одним з піонерів в цьому напрямку стала компанія «Рентехно». Вона була заснована в рамках проекту SolarUA, який існує і зараз у вигляді одного з підрозділів компанії. «Коли ми тільки починали, на нас дивилися як на фантазерів, тому що практично ніхто не вірив у перспективи ринку сонячної енергетики в Україні, але час розставив все на свої місця». - Говорить Дмитро Лукомський, директор «Рентехно». На сьогоднішній день більше 90% бізнесу компанії це будівництво сонячних електростанцій.

 

Незважаючи на високу інвестиційну привабливість сегмента, конкуренція в даному напрямку можна сказати відсутня як така. Сьогодні в Україні на пальцях однієї руки можна перерахувати компанії, команда яких здатна з нуля розробити проект з проектування та зведення сонячної станції до повного введення її в експлуатацію. Комплексний підхід - те, що відрізняє «Рентехно» від інших гравців ринку. «Можна замовити дешевий проект, але втрати від незбалансованості сонячної електростанції помітно збільшать термін її окупності. Ми завжди готові порахувати цю економіку для наших клієнтів »- стверджує Дмитро Лукомський.

 

Співпраця «Рентехно» і ЛАПП УКРАЇНА почалося не так давно, збігшись зі стрімким розвитком ринку альтернативної енергетики в Україні. Першим спільним проектом стала сонячна станція «Іванівка», зведена у Новоукраїнському районі Кіровоградської області. «Рентехно» виступа генеральним підрядником, здавши весь проект «під ключ». Електростанція займає площу 2,7 га, а загальна потужність встановлених фотоелектричних модулів становить 1,331 МВт.

 

Основне обладнання, задіяно в технологічній схемі роботи СЕС, передбачає мультикристалічні кремнієві модулі потужністю 250 Вт кожна, інвертори PowerOne потужністю 27,6 кВт, а також пристрої та елементи електричних мереж.

Типова схема СЕС

Парк сонячних панелей підключається до 40 встановленим інверторів. На цій ділянці використовується виключно кабель solar. В рамках проекту ЛАПП УКРАЇНА поставила близько 12 км ÖLFLEX® SOLAR XLR-R. Кабель в оболонці з сополімера з електронною зшивкою повною мірою відповідає заявленим вимогам і умовам експлуатації - кабель забезпечує надійну роботу системи при дії вологи, ультрафіолету і високих температур. Більше того, завдяки відсутності галогенів, знижено поширення вогню і утворення токсичних димових газів у випадку загоряння. З метою мінімізації втрат ефективності, все мультикристалічні модулі підключаються роз'ємами EPIC® SOLAR. Низьке перехідний опір забезпечує мінімальні втрати при передачі згенерованої енергії. Швидкий монтаж і підключення сонячних модулів був забезпечений завдяки використанню інструмент для обтиску CLICK'N'CRIMP, інструмент для зняття ізоляції й різання кабелю, виробництва LAPP KABEL.

 

Перетворення сонячної енергії в електричну відбувається на рівні інверторів. Всі інвертори об'єднані в три групи, які потім підключені до трансформаторної підстанції 0,4 / 10 кВ. Для чіткого контролю виробництва на цьому ж рівні в схему введені системи моніторингу. Робота станції контролюється як власною системою моніторингу, що дозволяє аналізувати її стан з будь-якої точки світу, так і за допомогою системи АСКОЕ - автоматизованої системи контролю та обліку електроенергію, на основі даних якої і визначається кількість енергії, виробленої станцією в заданий проміжок часу. Розведення на рівні датчиків / виконавчих механізмів виконана за допомогою кабель 5 кл. гнучкості ETHERLINE® Cat. 5e Н. Подвійне екранування забезпечує високу надійність передачі в областях з електромагнітними перешкодами. А використовуваний матеріал для зовнішньої оболонки -поліуретан не містить галогенів і стійкий до мінеральних масел.

 

Дмитро Лукомський розповів, що при виборі постачальника кабельно-провідникової продукції керувався не тільки запропонованими комерційними умовами. Вагомими факторами в бік ЛАПП УКРАЇНА стали можливість замовлення всього необхідного переліку кабельно-провідникової продукції «з одних рук», а також її доставка безпосередньо на місце установки і експлуатації. Адже метою роботи ЛАПП УКРАЇНА вже багато років є не тільки постачання якісної продукції, а й надання послуг європейського рівня.