Зміни настають

Георг Штавови, технічний директор компанії Lapp Holding AG

Георг Штавови, технічний директор компанії Lapp Holding AG

«Більш як сто років використання змінного струму в розподілі електроенергії було стандартом, але незабаром це зміниться», - переконаний Георг Штавови, технічний директор компанії Lapp Holding AG. Нам потрібно зрозуміти, що це означатиме для наших кабелів. Той факт, що ми вже працюємо над цим, дає нам перевагу.

Головним фактором, що обумовлює зміну, є величезна економія енергії, якої можна досягти при використанні постійного струму. Якщо Німеччина переведе всю свою енергетичну мережу на постійний струм, країна зможе підвищити ефективність енергопостачання на 35 %. Навіть поліпшення лише на 10% означало б, що дві найбільші чинні вугільні електростанції Німеччини можна закрити. Це зменшить викиди діоксиду вуглецю СО2 на 12 %, а викиди оксидів азоту NO2 - на 29 %.

Зміни настають

Використання постійного струму, безумовно, важче. Наприклад, при змінному струмі, якщо роз'єм відімкнений під час навантаження, електрична дуга гаситься, а при постійному струмі дуга залишається і може призвести до значних пошкоджень. Тому задля гасіння дуг при постійному струмі виникає потреба у спеціальних вимикачах та штепсельних роз'ємах, - але Георг Штавови запевняє нас, що "у нас є технічні можливості для вирішення цих питань".
Зрештою, потенційні заощадження переважують ці проблеми – доки менші втрати енергії означають менші витрати, тому це питання так жваво обговорюється в промисловості. Можна припустити, що найближчим часом наші клієнти будуть використовувати більше постійного струму, і що їм будуть потрібні відповідні кабельні рішення та експертні поради.

Не всі струми однакові

Коли справа доходить до кабелів, має значення, будуть вони передавати змінний чи постійний струм.

"Ми досліджуємо це питання у співпраці з TU Ilmenau, і ми вже зробили кілька дуже цікавих висновків", - розповідає Георг Штавови.

Наприклад, команда, яку очолює професор Френк Бергер з Ільменау, виявив, що діелектрична міцність кабелів для постійного струму залежить від температури, при цьому це ніяк не відноситься до змінного струму. На сьогодні, це явище не вивчено досконало. Ми перші в світі, хто досліджує це питання і це дає нам перевагу у знаннях над усіма нашими конкурентами.


Ще не зовсім зрозуміло, чи будуть і, якщо так, то які саме зміни будуть необхідні при виборі матеріалів та дизайні кабелів постійного струму. Фізичні умови безперечно відрізняються. Наприклад, полімерні молекули мають полярність, що означає, що на них можуть впливати електричні поля. При змінному струмі ці впливи є незначними, оскільки поле постійно змінює полярність, а ефекти скасовують один одного. При постійному струмі поле не змінюється, і якщо поле безперервно діє в тому ж напрямку, протягом декількох років, цілком можливо, що молекули будуть мігрувати або перебудовуватися, тим самим змінюючи властивості пластику.

Гвідо Еге, керівник відділу розробки та управління продуктами в U.I. Lapp GmbH також впевнений: "Попереду ще багато роботи, але ми попереду наших конкурентів".