Кабелі стійкі до УФ-С випромінювання

UVC Strahlung

УФ-С - випромінювання є корисним у боротьбі з пандемією, оскільки дезінфекція світлом є швидкою та ефективною.

Дезінфекція ультрафіолетовим світлом здійснює повне видалення хімічних очисників і є екологічно чистим та ефективним рішенням для знезараження в багатьох сферах застосування. Однак в той же час є небезпечною для людей і матеріалів.

Але що таке насправді УФ-С-випромінювання, що робить його таким небезпечним і яке відношення це має до LAPP? 

Що таке ультрафіолетове випромінювання?

УФ-С-випромінювання — це назва ультрафіолетового випромінювання (УФ) особливо високоенергетичного в діапазоні довжин хвиль від 100 до 280 нм (нанометрів). Як і випромінювання УФ-В - з діапазоном довжин хвиль від 280 до 315 нм і випромінювання УФ-А - з діапазоном довжин хвиль від 315 до 400 нм, воно генерується сонцем і також є найкоротшим типом випромінювання сонця.
 

Тип радіаціїДовжина хвиль
УФ-A380-315 нм
УФ-B315-280 нм
УФ-C280-100 нм

 

У той час як природне випромінювання УФ-А і УФ-В сонця проникають на поверхню землі і в основному спричиняють опіки та передчасне старіння шкіри, УФ-С промені майже повністю поглинаються земною атмосферою. Тому люди піддаються впливу УФ-С-променів у природі лише незначним чином або зовсім не піддаються. На щастя, оскільки зі зменшенням довжини хвилі негативний вплив УФ-випромінювання на здоров'я людини посилюється.

 

Чи шкодить ультрафіолетове випромінювання здоров’ю?

Чим коротша довжина хвилі, тим більший вплив УФ-випромінювання може мати на здоров’я людини.

 

«УФ-С-випромінювання є найкоротшим хвильовим випромінюванням сонця, тому є дуже небезпечним для нашого здоров’я»

 

Загалом, якщо люди або живі істоти піддаються впливу цього випромінювання, воно пошкоджує наші очі, шкіру і навіть наш генетичний матеріал. Крім того, УФ-С-промені класифікуються як висококанцерогенні.

Але не тільки це, більшість матеріалів або їх довговічність сильно страждає від ультрафіолетового випромінювання.

То чому ж ми штучно генеруємо ультрафіолетове випромінювання, якщо воно все одно шкодить нам, а земна атмосфера так ефективно захищає нас від нього?

 

Які переваги ультрафіолетового випромінювання і де воно використовується?

Як це часто буває в житті, все має дві сторони однієї медалі. І УФ-С-випромінювання не є винятком. З одного боку, воно шкідливе для здоров’я людей і тварин, але в той же час – може бути дуже ефективним для їх захисту.

Ультрафіолетові лампи вже давно використовуються для очищення води або повітря, наприклад, в лабораторіях або медичних і фармацевтичних сферах.

Ці лампи використовуються для дезінфекції води, повітря та поверхонь і надають максимальний захист нашому здоров’ю. Для цієї мети особливо ефективною виявилася специфічна довжина хвилі УФ-С випромінювання, а саме 254 нм.

Коронавіруси також можуть бути вбиті ультрафіолетовим випромінюванням, тому його дуже ефективно використовують у боротьбі з пандемією Covid-19 для дезінфекції. Конвеєрні стрічки, поручні ескалаторів і навіть цілі вагони, кабіни літаків, склади, операційні та класні кімнати можна знезаразити за лічені секунди, без використання шкідливих хімічних речовин. Дещо з вищеназваного  вже використовується сьогодні, тоді як інші сфери все ще знаходяться на старті.

Але все те, що спочатку звучить лише позитивно, зазвичай має і свої мінуси.

 

Як ультрафіолетове випромінювання впливає на речовини?

Кожному з нас знайомі вицвілі кольори, спричинені забутими на сонці журналами або білизною, що занадто часто сушиться на сонці. Навіть пластикові садові меблі за короткий час стають пожовклими, тьмяними, а колись були білими. І це «тільки» завдяки впливу УФ-А та УФ-В променів, які є довгохвильовими, а тому менш агресивними, ніж УФ-С промені.

 

« УФ-С-випромінювання має величезний негативний вплив на строк служби або зносостійкість деяких матеріалів »

 

Наприклад, це випромінювання руйнує макромолекули пластмас, і, таким чином, можливо, також матеріали зовнішньої оболонки та ізоляцію кабелів або пластик, який використовується в кабельних вводах і конекторах.

У довгостроковій перспективі це може призвести до матеріальної шкоди встановленого обладнання або компонентів і в кінцевому підсумку до збоїв у машинах та системах, що були під впливом цих променів.

Крім того, переносне обладнання або портативні пристрої, корпуси та елементи керування сильно страждають від впливу УФ-С-випромінювання.

Якщо ми думаємо про знезараження офісу, наприклад, пластикових корпусів моніторів, телевізорів, інших приладів та їх кабелів живлення, то вони піддаються прискореному процесу старіння, внаслідок УФ-С-випромінювання. В результаті це призводить до швидкого зносу та крихкості пластику і передчасного виходу з ладу різних пристроїв через тріщини або розломи в матеріалах.

Стає зрозумілим, що нам потрібні швидкі рішення щодо уникнення цих проблем, особливо під час пандемії. І ви, як власник підприємства або виробник окремих продуктів, також повинні захистити себе, рослини, будівлі або лабораторне обладнання від пошкодження, спричиненого високоенергетичним УФ-випромінюванням.
Потрібно зауважити, якщо компоненти обладнання додатково використовуються у рухомий спосіб. Наприклад, кабелі в кабельному ланцюзі або в мобільному портативному обладнанні, тому час їх експлуатації значно скорочується під впливом цього випромінювання.

 

Яким чином LAPP може запобігти цьому?

На сьогодні ми знову на один крок попереду. Так само як ми це робили у 1990-ті, коли ми представили нашу продукцію марки ÖLFLEX® NATUR, сьогодні представляємо марку ÖLFLEX® ROBUST. У той час, нашою метою було запобігти передчасному виходу з ладу кабелів, кабельних вводів і роз’ємів, щоб уникнути впливу біомастильних, охолоджувальних і ріжучих масел на основі, наприклад, ріпакового насіння. Як інноваційний постачальник інтегрованих рішень та фірмових продуктів у сфері кабельно-провідникової технології, наші експерти LAPP заздалегідь визначили проблематику та діяли відповідно до неї.

Це пов’язано з тим, що не існує офіційних досліджень впливу ультрафіолетового випромінювання на різні матеріали, а також стандартизованих тестів чи навіть міжнародних стандартів тестування.

Саме тому LAPP розпочав власну процедуру тестування кабелів, за допомогою якої можна перевірити їх стійкість до ультрафіолету.

Кабелі були перевірені  за наступними критеріями:Були відзначені наступні зміни до тестових зразків:
• Механічна сила• Крихкість і втрата еластичності
• Візуальні зміни• Значна зміна поверхні
• Виділення рідини матеріалу• Витік присадок
• Зміна кольору• Значне вибілювання або потемніння кольору
• Зміна запаху• Інколи поява дуже сильного запаху

 

Наша процедура тестування дала наступні результати:

Матеріали, які не стійкі до ультрафіолету або лише умовно стійкі

  • Полівінілхлорид (ПВХ)
  • Поліуретан
  • Деякі термопластичні еластомери
  • Певні сополімери з електронною зшивкою
  • Спеціальні матеріали без галогенів.

 

Натомість, наші вироби з оболонкою ROBUST досягли особливо хороших результатів під впливом УФ-С випромінювання. Ми можемо рекомендувати їх вам без вагань.

 

Стійкий до УФ-С матеріал

• ROBUST

Завдяки своєчасним діям наших експертів LAPP, ви, як клієнт, отримаєте вигоду від продуктів, перевірених на вплив ультрафіолету, із таких сферах як:

• Силові та контрольні кабелі
• Кабелі передачі даних

 

 Назва продуктуЗастосування
Силові та контрольні
кабелі
ÖLFLEX® ROBUST FDДля використання в кабельних ланцюгах
"ÖLFLEX® ROBUST FD C"
"ÖLFLEX® ROBUST 200Для гнучкого використання
"ÖLFLEX® ROBUST 210"
"ÖLFLEX® ROBUST 215 C"
Низькочастотні кабелі передачі данихUNITRONIC® ROBUSTДля гнучкого використання в діапазоні низьких частот
"UNITRONIC® ROBUST C"
"UNITRONIC® ROBUST C (TP)"
Кабелі передачі даних Fieldbus (польові шини)UNITRONIC® BUS PB ROBUSTДля гнучкого використання в мережі PROFIBUS-DP
"UNITRONIC® ROBUST S/A FDДля підключення датчика/виконавчого механізму
Кабелі передачі даних EthernetETHERLINE® ROBUSTДля гнучкого використання в мережах Ethernet і особливо PROFINET
"ETHERLINE® ROBUST FRДля гнучкого використання в мережах PROFINET, з покращеними пожежними характеристиками

 

Чому ви маєте обрати стійкі до УФ-С продукти від LAPP?

  • Ваше обладнання буде спроможне на довготривалу експлуатацію, незважаючи на УФ-С.
  • Низька ймовірність поломки компонентів LAPP скорочує час простою вашого обладнання.
  • Ви економите час і кошти завдяки подовженим інтервалам між технічним обслуговуванням.
  • Ви зможете краще планувати витрати на обладнання, завдяки тривалому терміну служби виробу.
  • З ROBUST ви автоматично дотримуєтеся найсуворіших гігієнічних вимог і, за необхідності, можете також використовувати пароструйний або хімічні очисники.

Але не тільки це. В LAPP ми ще раз демонструємо нашу інноваційність і беремо на себе роль інноваторів. Це означає, що ми вже подумали, які вигоди ми можемо вам надати і почали розробляти нові продукти, спеціально для використання в сфері дезінфекції УФ-С випромінюванням