Безгалогеновий кабель в будівництві

Безгалогеновий кабель в будівництві

Пожежобезпека – одна з найголовніших характеристик громадських будівель і об'єктів, що стоїть на рівні з їх функціональністю і затишком. Для її забезпечення використовуються спеціальні матеріали, здатні запобігти поширенню виникнення пожежі та виділення в повітря продуктів горіння, що становлять більшу небезпеку для життя і здоров'я людей, аніж просто вогонь. Особлива увага приділяється вибору матеріалів проводів та кабелів, адже найчастіше причиною пожеж стають електричні прилади і неправильна їх експлуатація. Токсичний дим, при займанні ізоляції проводів і кабелів, несе величезний ризик для здоров'я і життя в закритих приміщеннях, де евакуація людей обмежена (наприклад, залізничні вагони, судна, морські нафтові і газові платформи). За останні роки було кілька трагічних пожеж, які сталися саме в залізничних вагонах.

Які ж матеріали кабелів є найбільш пожежобезпечними? Ми спробуємо пояснити, що ж таке безгалогенові кабелі з низьким виділенням диму.

Щоб бути впевненими у відповідності обраного вами кабелю стандартам пожежної безпеки, він, в першу чергу, повинен витримувати три умови: не містити галогени, мати низьке виділення диму і не поширювати горіння в пучках. Весь діапазон безгалогенової продукції Lapp Group протестований за найвищими стандартами IEC і VDE і здатен забезпечити пожежну безпеку в місцях, де людське життя або цінне майно піддаються високому ризику загоряння.

Основні і вирішальні критерії для вибору саме безгалогенової продукції.

  1. Пожежобезпечність. Низька токсичність диму і слабке поширення полум'я.

    IEC 60332-1: застосовується для одиничних проводів (кабелів), випробовується при вертикальному розташуванні кабелів, максимальне поширення полум'я - 450мм;

    EC 60332-2: застосовується до великих мідних кабелів, що не відносяться до кабелів передачі даних та  кабелів управління;

    EC60332-3: відноситься до групової укладки кабелів ("пучки кабелю"), призначений для великих кабельних джгутів.

  2. Відсутність корозійних впливів на електроніку при виділенні галогенів.

    IEC 60754-1: Кількість газів галогенних кислот;

    IEC 60754-2: Корозійність газоподібних продуктів згоряння (концентрація водневих іонів);

    IEC 61034: Низьке димовиділення.

    Непрямі збитки від пожежі можуть бути більш значними, ніж сама пожежа. В результаті виділення галогенів (F, Cl, Br, I), які є сильними окислювачами, може статися пошкодження електронного обладнання. Найбільший ризик збитків від корозійних впливів притаманний центрам обробки даних і телефонним розподільним станціям з великою кількістю дорогої електроніки.

    Так 8 травня 1988 року в м.Хінсдейл, Америка, в результаті пожежі в одному з центральних офісів телефонної компанії, без зв'язку залишилися близько 35 000 абонентів. Цей випадок називають «набільшим лихом в історії зв'язку». Вартість по відновленню обчислювалася мільйонами доларів, в тому числі довелося замінити центральний процесор комутатора станції через вплив на нього галогенових кислот.

  3. Застосування при більш високих температурах, коли ПВХ кабелі не підходять.

    Крім пожежних характеристик, критерієм для вибору безгалогенового кабелю може стати можливість його застасування в високих температурних режимах. Цей критерій не пов'язаний безпосередньо з безгалогеновими властивостями кабелю, але температурний діапазон в них ширше, ніж у звичайних ПВХ кабелів.

Основними продуктами даної категорії в асортименті Lapp Group є ÖLFLEX® CLASSIC 130H/ÖLFLEX® CLASSIC 135CH и UNITRONIC® LiHH / UNITRONIC® LiHCH - безгалогенові кабелі, які не підтримують горіння в пучках для рухомого і нерухомого застосування. Основне застосування: в громадських будівлях, аеропортах, залізнодорожних вокзалах, системах кондиціонування повітря, промисловому обладнанні, на підприємствах та інших місцях, де існує ризик виникнення пожежі. Екранований кабель рекомендують встановлювати там, де існує вплив електромагнітних наводок.

Безгалогеновий кабель в будівництві

ÖLFLEX® CLASSIC 130H

Безгалогеновий кабель в будівництві

ÖLFLEX® CLASSIC 135CH

Безгалогеновий кабель в будівництві

UNITRONIC® LiHH

Безгалогеновий кабель в будівництві

UNITRONIC® LiHCH

Загальна термінологія та маркування. HALOGENFREE та Low Smoke (LS) кабелі.

Існує різниця між кабелями з низькою щільністю диму (LowSmoke) та безгалогеновими кабелями (HALOGENFREE). Багато LS кабелів з модифікованого ПВХ, такі як сигнальні, контрольні та кабелі передачі даних, можуть виділяти велику кількість чорного диму і хлороводню при горінні. У той час як безгалогенові кабелі під впливом вогню виділяють не більше ніж 0,5% хлороводню. Тому LS кабелі це не те ж саме, що HALOGENFREE.

Найбільш поширене маркування:

LSOH, Low Smoke Zero Halogen - з низьким виділенням диму і не містить галогени;

Conform to low smoke propagation and smoke density – стандарт аналогічний Halogen Free;

LSHF, Low Smoke Halogen Free - з низькою щільністю диму і не містить галогени;

HF, Halogen Free - не містить галогени;

ZH, ZeroHalogen - не містить галогени.

Оскільки безгалогенові кабелі Lapp Group відповідають всім міжнародним стандартам (VDE, CE, UL, ГОСТ), ми рекомендуємо використовувати їх для безпечного електрозабезпечення таких об'єктів як: торгово-розважальні центри, офісні будівлі, дата-центри, промислові об'єкти та інші, експлуатація яких передбачає скупчення людей, розміщення дорогого обладнання або матеріальних цінностей, де існує високий ризик виникнення пожежі.

 

У своїх підключеннях Ви можете бути впевнені лише тоді, коли найкращі матеріали і комплектуючі відповідають Вашим вимогам. Довіряючи нам, Ви обираєте найкраще для Вашого бізнесу.