Все обертається навколо гібридніих кабелів

Тенденція рухається до рішень на основі єдиного кабелю, що поєднує в собі функції силового кабелю та кабелю для зворотнього зв’язку про положення та швидкість двигуна.

Тенденція рухається до рішень на основі єдиного кабелю, що поєднує в собі функції силового кабелю та кабелю для зворотнього зв’язку про положення та швидкість двигуна.

Промислові процеси автоматизуються з величезним прискоренням, роблячи виробництво все більш ефективним. В той самий час, з’являється чітка тенденція до децентралізації та об’єднання окремих задач в єдину концепцію. Виробники промислових компонентів, такі як Hengstler GmbH та Lapp Group, також підтримують ці тренди. Рішення з інноваційним інтерфейсом для поворотних енкодерів роблять серводвигуни ще більш ефективними, компактними та надійними.

На виробництві, у якого є візія «Індустрії 4.0», ціллю якого є досягти максимальної гнучкості та ефективності, коли об’єм замовлення може дорівнювати одиниці продукції, не обійтися без діджиталізації. Такого роду розумні фабрики та заводи можуть існувати тільки, якщо машини та механізми діють незалежно,  «спілкуючись» один з одним за допомогою мережі. Роль серводвигунів тут помітно зростає. Вони стали невід’ємною частиною гнучкого виробництва. Такі важливі параметри як положення, швидкість, вібрація або температура можуть передаватися через цифрові інтерфейси для комунікації між двигуном та контролером. Саме тому вимоги ринку, що висуваються до виробників двигунів та систем, поступово зростають, фокусуючись на скороченні витрат, зменшені габаритів, легкості встановлення та оптимальної ефективності.

Hengstler GmbH, провідний європейський виробник промислових компонентів для обліку та контролю, нещодавно запустив новий інтерфейс ACURO®link, який, згідно розрахунків Hengstler, гарантує зберігання як мінімум 50% слотів, зниження витрат на встановлення та збільшення безпеки машини. Зворотній зв’язок від двигуна реалізований через гібридний кабель, розроблений Lapp Group.

Серія поворотних енкодерів для серводвигунів від Hengstler призначена для високотехнологічних рішень

Серія поворотних енкодерів для серводвигунів від Hengstler призначена для високотехнологічних рішень

В Hengstler цю технологію називають «Single Cable Solution» – інноваційна комбінація високовиробничого поворотного енкодера ACURO AD37 та нового відкритого інтерфейсу ACURO®link. Hengstler займається розробкою та виробництвом поворотних енкодерів починаючи з 1983 року. «Роки нашого досвіду і тісне співробітництво з відомими компаніями протягом пілотної фази проекту запевнили нас в тому, що рішення з єдиним кабелем має потенціал задати новий стандарт для всієї індустрії», пояснює Андріан Бенц, керівник команди маркетинга та комунікацій в Hengstler.

Протокол даних електричного інтерфейсу задовільняє вимоги SIL3 згідно з IEC 61508 та Cat.3 PLe згідно з EN ISO13849, в той час як сам роторний енкодер AD37 та ядро IP в елементах управління можна продавати без функціональної безпеки або з виконанням вимог SIL2 та SIL3, в залежності від вимог клієнта. Робоча температура до 115°C, робоча швидкість до 12 000 обертів на хвилину, монтажна глибина всього 28 мм роблять AD37S найбільш компактним енкодером в своєму класі. В конфігурації SIL3 цей високопродуктивний поворотний енкодер називається AD37E і він встановлює нові стандарти. Енкодер містить в собі датчик температури, а також має можливість підключення датчика температури обмоток двигуна, щоб ця інформація могла бути записана в самому енкодері. Стандартизований електронниа специфікація (EDS) в енкодері зберігає дані конкретного датчика, до яких можна отримати доступ в будь-який час. Дані двигуна та привода можуть зберігатися у внутрішній пам’яті самого енкодера.

Функції моніторингу для запису операційної інформації грають ключову роль у впроваджені Індустрії 4.0. ACURO®link пропонує вагомі переваги, особливо для компактних серводвигунів. Продуктивність може бути значно підвищена завдяки реалізації живлення двигуна та сигналів зворотнього зв’язку на основі рішення Single Cable Solution. Ви дійсно зможете помітити значне збільшення вільного простору та зменшення маси, особливо в крупних системах.

Типова конструкція кабелю: три чорні силові жили, провідник заземлення GN/YE, опціональна пара контрольних проводів з екрануючим обплетенням (чорні), сигнальна пара з ламінованою фольгою та екранованим обплетенням (білий/синій)

Типова конструкція кабелю: три чорні силові жили, провідник заземлення GN/YE, опціональна пара контрольних проводів з екрануючим обплетенням (чорні), сигнальна пара з ламінованою фольгою та екранованим обплетенням (білий/синій)

Lapp Group розробила два види гібридних кабелів адаптованих до цифрового інтерфейсу ACURO®link: ÖLFLEX® SERVO FD 7DSL та ÖLFLEX® SERVO 7DSL. Завдяки цим рішенням передача даних та живлення проводиться через один кабель. Це також відноситься до сигналів інших датчиків (наприклад, датчика температури), які інтегровані до цифрового протоколу зворотнього зв’язку двигуна. Версія FD має дуже міцну оболонку PUR, що робить її придатною до використання в буксованих кабельних ланцюгах. Для нерухомого ж застосування більше підійде недорогий кабель в ПВХ оболонці. Поліпропілен (PP) використовується в обох випадках для ізоляції жил. При цьому береться до уваги потреба в кабелях з низькою ємністю і існування проблема витікання струму через екран. Окрім того, використання поліпропілену дозволяє зменшити товщину ізоляції, ніж це можливо при застосуванні ПВХ. Зменшення товщини стінок ізоляції жил в результаті дозволяє зменшити зовнішній діаметр. Завдяки використанню поліпропілену діаметр може бути зменшений до 20%. “Lapp застосовує свою експертизу при розробці кабелів для використання в умовах торсіонних навантажень і пропонує рішення, які задовольняють вимоги в цій області” – пояснює Лукас Кегл, голова департаменту управління кабельними продуктами в Lapp.

Кабелі, що використовуються для інтерфейсу ACURO®link, повинні мати хвильовий опір 110 ± 10 Ом.

Кабелі, що використовуються для інтерфейсу ACURO®link, повинні мати хвильовий опір 110 ± 10 Ом.

ACURO®link підтримує високовиробниче управління рухом, завдяки високій швидкості передачі даних до 10 МБод при частоті обміну даними до 32 кГц. До того ж, передача даних про положення ротору означає, що інтерфейс має надзвичайно високу електромагнітну сумісність (ЕМС). Дана комбінація параметрів, на цей час, є унікальною на ринку. Ми також можемо інтегрувати сервокабелі довжиною до 100 м.

 

Тепер для живлення і передачі даних потрібен тільки один кабель, що робить окремі кабелі для поворотного енкодера та конектора застарівшими, а тому існує величезний потенціал для економії. Особливо для приводів малої потужності, відносна вартість кабелю зворотнього зв’язку та конектора М23 не повинна бути недооціненою. Також спрощується монтаж. Але набагато важливіше це те, що кабелі, призначені для використання в буксованих кабельних ланцюгах та роботах, мають менші вимоги до вільного простору для встановлення, особливо з урахуванням загальноприйнятих вимог, що силовий кабель і кабель зворотнього зв’язку повинні знаходитись на відстані один від одного для попередження електромагнітних наводок.

 

На даний час, для витої пари використовуються 7- або 19-провідні луджені провідники. Олово захищає ізоляційний матеріал від прямого контакту з міддю (що може викликати термічне старіння) і діє як загальний захист від окислення, що є основою довговічності.

 

Оскільки дані, як і живлення і сигнали управління , повинні будуть передаватися за допомогою гібридного кабелю, то такі параметри як повний опір, коефіцієнт затухання, а також ємність, індуктивність та опір на одиницю довжини, життєві цикли та хвильовий опір в заданому діапазоні частот мають велике значення. Наприклад, хвильовий опір для ACURO®link було визначено як 110 ± 10 Ом. Зменшення числа компонентів та кабелів має явні цінові переваги. Відсутність необхідності використовувати окремий кабель зворотнього зв’язку для енкодера може призвести до економії коштів до 35%. Час на збірку та обслуговування також мінімізується.

 

Між тим, альтернативні гібридні рішення також можливі, наприклад, на основі промислового Ethernet або оптичних систем передачі даних, таких як POF (полімерне оптичне волокно) або PCF (полімерне плаковане волокно). Хочеться повторити ще раз, що Lapp Group має необхідний досвід в цій сфері. Використання оптичних систем передачі даних, безумовно, є привабливим варіантом, особливо, враховуючи, що ризик збоїв в роботі через проблеми з електромагнітним впливом значно зріс.